Hantverk

Hantverk i skinn och ull

När de första lammfällarna var beredda och kom hem, pläd- och pälsklippta, var vi mycket glada och stolta. Då väcktes också intresset för att sy och skapa fina och nyttiga ting i lammskinn. Jag gick några kurser i lammskinnssömnad. Då bodde vi Västmanland och kursledare var en duktig och framgångsrik fåruppfödare utanför Västerås tillsammans med en textillärare från Hallstahammar. Numera har jag egna kurser i lammskinnssömnad.

Det första jag sydde var ett par handledsvärmare – och de har jag fortfarande kvar. Lammskinn är ingen slit-och-släng-vara utan en naturprodukt med lång livslängd. Många är de barn som fått en babyfäll som barn, som sedan fått följa med till släden eller pulkan för att därefter placeras i fåtöljen.

Huvudsakligen är Baggbo Lamms produkter handsydda, men det finns också några produkter som är maskinsydda; kuddar, vantar, tofflor och cykelsadelskydd. Samtliga lammskinnsprodukter finns i webbutiken. Här hittar du också hattar och mössor, boer, kragar, pannband i de naturliga grå nyanserna eller färgat.

Av ullen låter jag spinna garn som man sedan kan väva eller sticka av. Det är ett privilegium att sticka en sjal, ett par strumpor eller en tröja av ullen från de egna fåren.

Det är rogivande att tova av ullen. Du tovar med såpa och vatten och gör t ex ett sittunderlag, en hatt eller väska. Du kan nåltova en ulltvål, ulltomte eller brosch. När du nåltovar använder du en nål med små hullingar som gör att ullfiberna hakar i varandra. En tredje tovningsteknik är nanotovning där du tovar ull på textil. Nanotovade sjalar i siden blir mycket fina.

På mina tovningskurser  får kursdeltagarna prova tre tovningstekniker: plantova ett sittunderlag med såpa och vatten, nålfilta en ulltvål samt nanotova en sidensjal. Man hinner mycket på en dag!