om oss

Om Baggbo Lamm och mig

Välkommen till BAGGBO LAMMS hemsida! Alla foton du ser på får är våra egna får fotograferade av Ulla Bärg. Sedan 2012 driver jag, Anna Mårtensson, BAGGBO LAMM, som är ett lokalt konsthantverksföretag i Skåne. Parallellt ägnar jag mig åt uppfödning av engelsk springer spaniel i kennel Baggbo.

Namnet Baggbo är hämtat från västra Västmanland där jag och min dåvarande man hade gården Baggbo vid Västlandasjön mellan Arboga och Köping.

Det var här det började

1999 skaffade vi Gotlandsfår för att hålla markerna fria och få bättre utsikt över Västlandssjön. Fåren är fantastiska, så personliga och nyttiga. De håller landskapet öppet och ger ull att tova med eller spinna till garn. Gotlandslamm föds alltid på våren och slaktas i oktober. Lammköttet är gott och välsmakande och skinnen bereds till fina fällar och annat hantverk. 2012 flyttade vi tillbaka till Skåne, till Sövestad utanför Ystad. Numera bor fåren i Bromölla i nordöstra Skåne.

Jag kommer ursprungligen från Malmö och har bott i Örebro, Stockholm, Köping/Baggbo och är nu åter i Skåne. Mina barndomssomrar tillbringade jag i Sörmland där min mormor var lantbrukare. Där ägnade min syster och jag mycket tid i ladugården och i gårdens sysslor.

Efter studierna på Lunds Universitet arbetade jag med ett forskningsprojekt på universitet, för att sedan gå vidare som utredare och chef på Statistiska Centralbyrån, Haninge kommun, Nordiska Rådet och Sveriges Riksdag. 1997 valde vi att lämna Stockholm för att flytta till Västmanland, Baggbo Gård. Det var där intresset för fårnäringen och konsthantverk i ull och lammskinn väcktes. Under tiden i Västmanland arbetade jag som kommundirektör i Köpings kommun.

Vid återkomsten till Skåne har jag huvudsakligen ägnat mig åt Baggbo Lamm och kennel Baggbo.

Foto: Alf Ljungkvist