om skinn och ull

Vad fåren ger

Gotlandsfår är en av ursprungsraserna från Gotland, den andra ursprungsrasen är gutefåret. Gotlandsfåren, tidigare kallade pälsfår, är hornlösa och har fin lockig päls i olika grå nyanser. Pälsfällarna är populära i heminredning.  Gotlandslammen föds alltid på våren. De slaktas i oktober.

Baggbo Lamm saluför fyra sorters lamm- och fårskinn. Skinn av gotlandsfår/lamm, svenska naturvita lammskinn, svenska leicesterskinn (vitlockiga) samt pramenkaskinn.

Gotlandslamm

Skinnen från gotlandslammen är basen i Baggbo Lamm. Vi har haft gotlandsfår i 25 år. Det finns flera tackor genom åren som vi minns med särskild glädje. Först i raden Alice, vår första, egensinniga och duktiga ledartacka. Många år senare kom Matilda, som var flasklamm när hon var liten. Matilda blev mycket tillgiven.

Vi bereder våra skinn hos Donnia Skinn i Tranås. Besök gärna Donnias hemsida. Där finner du mycket information om beredning av lammskinn.

Fällarna kan vara oklippta, plädklippta eller pälsklippta.

Pälsberedning – 18mm lång päls, tvättbart

Pälsberedning innebär att skinnet klipps till 18 mm samt slipas på lädersidan. Skinnet är tvättbart och kan färgas på både ull- och lädersida.

Vi använder pälsklippta skinn när vi handsyr hattar, mössor och handledsvärmare. Vi använder färgade och vaxade skinn. Skinnen vaxas så att bättre stå emot regn och snö. Vi använder också pälsklippta skinn till småhantverk och hjärtekort.

 

Plädberedning – 35mm lång päls, tvättbart

Plädberedning innebär att skinnet klipps till 35 mm samt slipas på lädersidan. Skinnet blir tvättbart och möjligt att färga på både ull- och lädersida.

De plädklippta skinnen har ett brett användningsområde och har blivit mycket populära i heminredning. Vem har inte sett tv-sofforna med vackra plädklippta lammskinn?

Det här använder vi de plädberedda gotlandsskinn till

  • Vi säljer fällar av lamm, eller av de vuxna tackorna i olika grå nyanser.
  • De mjuka och följsamma lammskinnen är populära som babyskinn.
  • Vi syr kuddar, kragar, pannband, boer mm i antingen de naturliga grå nyanserna eller i färgat skinn.

 

”Storlock” – 50 mm lång päls, tvättbart

Gotlandsskinn med större lock blir finast med lite längre päls, 5 cm. De blir vackra dekorationsskinn i fåtöljen eller soffan.

 

Oklippt lammfäll – mattberedning

De oklippta fällarna har slipad eller oslipad lädersida.

De oklippta lammfällarna är av skinn av hög kvalitet och lite extra lyxiga. 

Leicesterlamm

Leicesterfåret härstammar från England. Det svenska leicesterfåret – det vita pälsfåret – utvecklades under 1980-talet. Vi har inga egna leicesterfår, utan köper in svenska leicesterfällar. De är antigen plädklippta eller oklippta. Av de oklippta leicesterskinnen syr vi boer. De plädklippta leicesterskinnen säljs som fällar eller används i sömnad: kuddar, boa, pannband, kragar mm. 

Svenska naturvita lammskinn

Som komplement till de lockiga skinnen har vi svenska naturvita lammskinn som vi köper in. De har rak, mycket tät päls och är ljuvligt mjuka. De är mycket populära som babyfällar i barnvagnen. Ull ventilerar och kan användas lika bra på sommaren som vintern.

Pramenkaskinn

Genom Donnia Skinn har vi möjlighet att köpa pramenkaskinn från Bosnien. Pramenkafåren lever fritt i bergen med herde och hund. De är mjölkfår. Av mjölken tillverkar man välsmakande ost. Av pramenkafåret får man mjölk, ull, kött och skinn. Ett fantastiskt djur. Skinnen är vita/bruna eller vita/svarta. Alla skinn är unika och mycket tilltalande för ögat.

Ull

Våra gotlandsfår klipps två gånger om året. De klipps i början av året så att de kan äta upp sig inför lamningen och så att lamningen går lättare utan lång päls. Det blir lättare för lammen att dia så att de växer bra. Vinterullen låter vi fårklipparen ta hand om och sälja vidare.

På sensommaren/hösten är det åter dags för fårklippning. De vuxna tackorna och lammen som ska användas i fortsatt avel klipps. Sommarullen använder vi till att spinna garn av och för att tova. Lammen som ska slaktas i oktober klipps inte utan i beredningen av skinnen väljs lämplig klippningsalternativ.

Om ullstrumpor

Vi har sålt ullstrumpor i över tio år. Ullstrumpor i olika kvaliteter; raggsockor, lite kraftigare ullstrumpor, tunna ullstrumpor och knästrumpor. Strumporna har hög ullhalt. De populära Baggbostrumporna innehåller 95% kamgarnull och 5% lycra. De finns i storlek 20 till 48!

Det är glädjande att julmarknadsbesökare kommer tillbaka år efter år för att fylla på sitt strumpförråd. En kund sade att det finns ”ett problem” med strumporna, och det är inte mitt problem, utan ditt – de håller så länge!

Ull är ett naturmaterial som inte behöver tvättas lika ofta som syntetmaterial. För flera år sedan var det en årligen återkommande besökare på Julmarknaden på Högesta som berättade för andra kunder att ”Baggbostrumporna är jättebra. Jag köper varje år och de behöver inte det tvättas. Det räcker med att banka dem mot lagårdsväggen!”.